08 June 2012

Tutorial galge

Att bygga en simpel, enkel galge...

Först bör man finna de material man önskar ha. Vi valde de vi hade tillgängligt för stunden, en bit playwood, sågade dessa i bitar á 30cm och slipade dem så att det inte fanns några flisor som kan fastna såväl i fingrar som kläder. Sedan var det dags att komma på hur man får till hängkroken.. Det finns billigt att beställa på Slöjddetaljer men en söndag eftermiddag som denna hade vi inge tillgång till det så vi fick fixa det på eget vis. Tjock ståltråd som vi först tvinnade och sedan böjde i den form vi önskade.
Sedan är det målning som gäller. Jag valde att ha vita galgar. Dessa grundmålades först med vanlig vit träfärg. Sedan när de torkat så slipades det lite lätt och målades en gång till. 

Efter sista torkningen var det dags att borra små hål och sätta fast klämmorna. Här hade jag många olika idéer om hur man kunde göra men den lättaste och som också resulterade i den snyggaste var enkla små metallklämmor som man kan knipsa fast de små byxorna med.

Även till detta byggde jag en klädställning. När höststormarna for över våran ö föll även en del träd. Ett av dessa träd har nu tagit ny form. Jag lät "pinnen" torka och sedan skalade jag av barken, efter ett par dagars torkning utan barns så slipade jag med ett fint sandpapper och målade den vit, sedan även lackade. Till ställnings fötterna fick min far & min sambo hjälpa till, då var det inte lika roligt längre... För de var inget jag kunde tänka ut själv. Men va bra det blev !! Är så toknöjd. Dessa ställningspinnar fick en grå nyanse, endast målade en gång så det får lite patina.
Lätt som en plätt ;)
fast det tar lite tid, när en sytok skall bli snickare för en dag.


2 comments:

  1. Smarta galgar och grymt fin klädställning!!

    ReplyDelete
  2. Hur fäste du själva öglan? Rakt igenom och en snurr?
    Jättesmarta! Vill ha liknande och kanske gör själv om jag hinner nån gång :))

    Paulina

    ReplyDelete