04 November 2014

Skära långa kantband

Jag är en individ som älskar att spana in nya tutorial och DIY där man får lära sig nya tekniker eller få tips på saker som man själv gör - men på ett annat sätt. Att använda sig utav Google är en fantastisk finess men även Pinterest. Jag spenderar dagligen tid för att leta olika Pin's som jag kan spara och ta nytta utav. Det är som ett bildbibliotek på nätet där man kan "Pinna" en bild från en hemsida/blogg som man gillar och uppskattar och sedan dela med sig av det. På så vis kan fler ta glädje av suveräna tutorials över hela världen!I en sambeställning med glada sytokar som mig beställde jag interlock i regnbågens alla färger - en meter av vardera färg som fanns tillgängligt. Dessa skall alla bli kantband till fina kläder och filtar. Fördelen med interlock är att det är mjukt, formbart och snällt att sy i. En fröjd att kanta med! Däremot om man syr kläder i det så är det lätt att det blir "knän" i exempelvis byxor då det inte är elastan i tyget som håller formen bättre. Men till pyjamas - då är det perfekt! Mjut och skönt.

Jag har dagen till ära tänkt att dela med mig kring hur jag gör långa kantband. Det vill säga längre kantband är tygets bredd. Denna interlock är rundsydd vilket är en förutsättning OM man önskar att göra längre kantband.

På första bilden har jag vikt tyget dubbelt (dvs det blir 4 lager tyg) fram till den streckade linjen. Detta då tyget är betydligt mycket bredare än själva skärmattan. Jag sparar ca 12-15cm av tyget där det är endast 2 lager.
Därefter skär jag översta linjen rak så att tygets övankant som är närmst linjalen är helt rak.
Sedan är det dags att börja skära ut kantbanden. Mina har jag valt att ha 3,2cm då jag kantar med 3-vik i min Janome Cover Pro. Skär med hjälp av linja och rullkniv igenom 4 lager tyg fram till den streckade linjen och ca 1cm över kanten där det endast är 2lager tyg.
Bredden på banden är beroende på vilken storlek man önskar ha i sin bandkantare, 3,2 / 4,2 / 5 är mått som ofta förekommer men självklart gör man så som det passar en själv!

Linje 1 visar var kanten med 4lager tyg slutar.
Linje 2 visar den raka linje du får med hjälp av linjal och rullkniv, måttanpassat för att passa din bandkantare bäst.
Pilen visar att du skall över 4 lager - ner till 2 lager ca 1cm.

 Sedan är det dags att väcka ut tyget så att det ligger på enkel tygbredd och inte dubbel. Eftersom tyget är rundsytt så får man göra det vid just den biten där man skär kantbandet. (Det blir lättast så).
Lägg linjalen på diagonalen från ÖVER kant ner till höger och fram till det första bandet som du skar i bilden ovan. Sedan tar du linjalen från vänster band - diagonalt ner till höger band nr2. Och så vidare. på så vis kopplar du samman banden till ett enda lååååångt band!

När du sedan skurit klart dina band så långt som du önskar ha dem så väljer jag att göra ett "tvärt" slut. Det vill säga att jag gör ett vertikalt snitt från sista bandets undre kant till det övre. Då är det redo för nästa gång jag vill börja göra mer band.

Mitt tips är att spara gamla overlocktråds-koner. Dessa är perfekta att rulla upp bandet på. Jag avslutar alltid som den vänstra bilden med att forma bandet som en pil - på så vis blir det för mig lättare att föra in bandet i bandkantaren.

Självklart finns det många olika sätt att göra detta på men på så här vis gör jag det =)

Trevlig sydag!

2 comments:

  1. Vilken bra idé att skära utan skarvar. Den måste jag prova :)

    ReplyDelete
  2. Tack för en bra tut! Var hittade du så många fina färger på rundstickad interlock? Hittar bara ett fåtal när jag söker.

    ReplyDelete