05 November 2014

Tutorial: Avsluta kantband


Jag fick en förfrågan igår efter min tutorial på långa kantband, hur jag avslutar dem när jag syr. Nedan kommer en bildserie med några små tips på hur jag väljer att göra.

Först och främst har jag valt att kanta med 3-vik i min Janome Coverpro. Det är efter tycke och smak omman väljer att använda sig utav 3 resp. 4-vik. Hur du ändrar från 4 till 3 beskriver Brallan Alice så bra på sin sida så spana in det.


När önskad kantning är klar väljer jag att sy en raksöm längs med OL (overlock) sömmen ner till kantbandet, över kantbandet och backar tillbaka.Sedan tar jag isär kantbanden och klipper av det band som är på baksidan av plagget. Detta vet jag inte om det är fler som gör men jag gissar på det. Jag vill i alla fall ha avslutet av kantbandet mot plaggets baksida. =)Därefter tar jag det främre bandet, över till motsatt sida så att den avklippta biten skyddas.Och så är det dags att sy sista avslutade sömmen! Tänk på att det är många lager tyg som nålen skall gå igenom så sy relativt lugnt, om inte annat vill man helst inte att sömmen skall synas allt för mycket utanför kantbandet - så lite precessions körning är det allt ;)Jag använder mig utan detta grå plastverktyg som jag fick till maskinen när jag skall påbörja sömnaden över kantbandet i momentet ovan. Den gör att pressarfoten kommer i nivå med tyget och används möjligen vanligtvis till att sy över exempelvis jeanse fållar. (Finns att köpa hos Bibbitextil om man inte har en att tillgå hemma.)Sist men inte minst klipper jag bort överflödet av kantband och "Wips" så var det klart !1 comment: